Edukativno policijsko predavanje u OŠ fra Miroslava Džaje

Objavljeno: Subota, 30 Rujan 2023 Napisao/la Ivana Ćubela

Odgojna uloga roditelja u razvoju svakog djeteta je ključna, međutim brzi tempo i način života kojim živimo ostavlja sve manje vremena za jačanje obiteljskih odnosa i utjecaja, što djeluje negativno na odgojnu funkciju obitelji. To za rezultat ima slabljenje socijalno – psihološkog funkcioniranja učenika u školskoj i društvenoj sredini, tako da teret odgoja sve više pada na pleća odgojnih institucija, u prvom redu, škole.

Škola ima zadatak na vrijeme prepoznati  rizične faktore i preventivno djelovati kako bi se smanjili izgledi za razvoj nepoželjnih, nasilnih i antisocijalnih oblika ponašanja. Škola je oduvijek bila mjesto susreta učenika različitog temperamenta, psihofizičkih sposobnosti, karakternih crta, učenika koji potječu iz različitih obitelji, različitog socioekonomskog statusa, učenika različitih shvaćanja i uvjerenja. Sve ove razlike su i mogući razlozi zbog kojih dolazi do netrpeljivosti među učenicima i emitiranja određenih oblika nasilnog ponašanja.

Međutim, najčešće žrtve nasilja danas svoj bijeg od stvarnosti pronalaze u Cyber svijetu, gdje nesvjesno upadaju u još veće „ralje“ psihopata i sociopata  pružajući lažnu utjehu mladim žrtvama. Ovakav oblik nasilja danas predstavlja najveću opasnosti za emocionalno i psihološko zdravlje žrtava. U protekloj godini svjedoci smo tragičnih događanja  kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Krenuvši od krvavog pohoda učenika u beogradskoj osnovnoj školi , do poražavajućeg porasta samoubojstava kod maloljetnika.

Uvidom na važnost primarne prevencije u suzbijanju nasilničkog i rizičnog ponašanja, od  ove godine OŠ fra Miroslava Džaje pokrenula je pilot projekt „Rad policije u zajednici“, čija je svrha informiranje šire i bližnje javnosti s namjerom da se nasilje među vršnjacima smanji i spriječi, te je nužno osvješćivanje roditelja, prosvjetnih djelatnika i učenika o problematici koja ih svakodnevno okružuje. OŠ fra Miroslava Džaje u suradnji s Policijskom postajom Kupres, 29. rujna u prostorijama škole organizirala je edukativno predavanje na temu „Prevencija štetnih ponašanja maloljetnika“.

Na  predavanju smo mogli čuti  što je to maloljetnička delikvencija, kako se zaštiti u svijetu društvenih mreža, te o rizicima kojima su izloženi dajući  svoje osobne podatke i dijeleći svoju privatnost s neidentificiranim osobama, također mogli smo čuti ispovijesti ovisnika o drogama, osnovni pojmovi opojnih droga  i koje su posljedice  njihova korištenja. Na kraju smo upoznali učenike s zaštitnom ulogom policije u lokalnoj zajednici i načinima na koje se mogu obratiti za pomoć, s ciljem prevencije međuvršnjačkog nasilja, vandalizma, zlouporabom opojnih sredstava i drugih rizičnih ponašanja.

Zahvaljujemo se PP Kupres, inspektorima Anti Mihaljeviću i Petru Kuna na iscrpnom i poučnom predavanju.

Ivana Ćubela, pedagog