Školska ekskurzija

Objavljeno: Ponedjeljak, 22 Svibanj 2023 Napisao/la Gabrijela Prskalo

Učenici osmih i devetih razreda Osnovne škole fra Miroslava Džaje Kupres, u pratnji svojih razrednika i ravnateljice škole, bili su na ekskurziji u periodu od 14.svibnja do 17. svibnja 2023.godine. Relacija je bila Kupres-Crna Gora- Dubrovnik. U ranim jutarnjim satima krenuli su iz Kupresa sa autobusom“ Ćićko Commerce“. Preko Trebinja stigli su u Herceg Novi. Slijedio je obilazak starog grada. Zatim iz Perasta se voze brodicom do umjetnog otoka Gospa od Škrpjela, gdje su uz stručnog vodiča obišli crkvu i muzej. Slijedio je posjet Starom Kotoru, gradu utvrđenim  bedemima, dugim 4 km, gdje su znamenitosti i sakralne objekte obišli u pratnji stručnog vodiča. Iz Kotora odlaze u Čanj, hotel „Montenegro“ gdje su bili smješteni . Hotel se nalazi uz samu pješčanu plažu i ima vanjski bazen. Učenici i pratitelji su bili smješteni u sobama, a hranili su se u restoranu hotela gdje su imali ponuđen švedski stol uz točena pića .

Drugog dana slijedio je obilazak Skadarskog jezera, vožnja brodicom. Skadarsko jezero je najveće jezero Balkanskog poluotoka, bogato otočićima, rijetkim ribama i pticama. Popodnevno slobodno vrijeme učenici su provodili u igranju društvenih igara, igri s loptom, a netko uz kupanje na moru i bazenu. Dvije večeri su imali zabave  na otvorenom na kojima su pjevali i plesali.

 Trećeg dana odlaze do Bara. Uz vodiča obilaze staru gradsku jezgru. Stari Bar postoji više od 2500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. U srijedu, 17.svibnja, nakon doručka kreću natrag. U povratku svraćaju u Budvu, najposjećeniju crnogorsku destinaciju, gdje su uz vodiča obišli staru gradsku jezgru, zidine, turističke komplekse. Na povratku voze se i trajektom Kamenari. Nastavljaju putovanje prema Dubrovniku. U Dubrovniku obilaze staru gradsku jezgru i posjećuju njene najvažnije znamenitosti. Iz Dubrovnika, preko Pelješkog mosta i dalje, graničnog prijelaza Bijača ulaze u BiH, te u večernjim satima stižu u Kupres,na školsko igralište gdje su ih dočekali roditelji.

Zahvaljujemo se našoj pratiteljici putovanja Martini , vozaču Zvonki i ljubaznom osoblju hotela „Montenegro“,a naše učenike pohvaljujemo na uzornom i kulturnom ponašanju tijekom ekskurzije.