Posjet Livnu

Kreirano Utorak, 31 Listopad 2017 Ažurirano Utorak, 31 Listopad 2017 Objavljeno Utorak, 31 Listopad 2017 Napisao/la Ružica

U petak, 27. listopada učenici petih razreda Osnovne škole fra Miroslava Džaje zajedno sa svojim razrednicama posjetili su grad Livno. Posjetili smo Franjevački samostan, galeriju i muzej Gorica-Livno. Ljubazna djelatnica Marijana Konta nas je dočekala i provela prvo kroz  crkvu sv. Petra i Pavla gdje nam je opsežno ispripovijedala njenu povijest i glavne znamenitosti. Svi smo bili oduševljeni njenim bogatim interijerom. Nakon obilaska crkve odlazimo u Franjevački muzej i galeriju Gorica-Livno. U galeriji smo razgledali stalni postav slika  Gabrijela Jurkića, prvog akademskog slikara naših područja koji je bio Livnjak ,ali veliki obožavatelj Kupresa.

U muzeju smo razgledali bogato kulturno blago livanjskoga kraja pohranjeno u više zbirki: sakralnoj, arheološkoj, numizmatičkoj, etnografskoj i zbirci starog oružja. Posebnu pažnju su nam privukli ostaci čovjeka iz grobnice i platna u koje je bio umotan pronađeni na Kupreškoj visoravni, stari čak 3600 godina. Učenici su sve razgledavali sa velikim zanimanjem, te su našoj domaćici postavljali i zanimljiva pitanja. Bogati za jedno veliko iskustvo, a i znanje, opraštamo se sa Marijanom i odlazimo dalje. Posjetili smo Duman, izvor rijeke Bistrice, kao jednu prirodnu ljepotu livanjskoga kraja. Oduševili smo se sa krškom, snažnom i čistom vodom. Nakon toga  već pomalo umorni sjedamo u autobus  u kojem nas je naš vozač Jozo Keškić sretno vratio u Kupres.

Gabrijela Prskalo